Nieuws

Jakarta bindt strijd tegen uitlaatgeluid aan

In de strijd tegen uitlaatgeluid gaat de Indonesische hoofdstad Jakarta aan de slag met rijverboden al naar gelang even en oneven cijfers in de nummerplaat. Het besluit raakt maar liefst 16 miljoen motorfietsen.

Scooters en motorfietsen zijn in Indonesië veruit het belangrijkste vervoermiddel. De aantallen die er rondrijden zijn enorm en niet te overzien. Bijna dan, want het verkeersministerie schat dat het er – hou je vast – 107 miljoen zijn. Meer dan 16 miljoen daarvan zijn alleen in 2018 al in de hoofdstad Jakarta geregistreerd. Jaarlijks komen er in de metropool een dikke 1 miljoen stuks bij. Grappig: officieel telde Jakarta in 2018 ‘slechts’ 10 miljoen inwoners. Ook rijden er in de stad nog 4,1 miljoen auto’s en ook dat aantal stijgt per jaar, met zo’n 300.000 tot 500.000 stuks. Tijd voor het bestuur van Jakarta om in te grijpen.

Met onmiddellijke ingang mogen motorfietsen met even eindcijfers op het nummerbord alleen nog op maandag, woensdag en vrijdag rijden en de motoren met oneven cijfers op dinsdag, donderdag en zaterdag. Nu hoef je geen genie te zijn om je af te vragen: En de zondag dan? Het lijkt er op dat dan iedereen door de stad mag rijden. Ben je op de verkeerde dag met je motor onderweg, dan kun je rekenen op een boete van omgerekend 30 euro. En dat is gezien het minimummaandloon in Jakarta van 224 euro een stevige boete.

Waar dit soort maatregelen bij ons in Europa met name op het milieu zijn gericht, gaat het in Jakarta puur en alleen om het beperken van uitlaatgeluid. Dat klinkt logisch met een reductie van 16 naar 8 miljoen motorfietsen tegelijkertijd en gelijktijdig wordt natuurlijk ook het milieu ontzien.

We zijn benieuwd of dit besluit in Jakarta zal leiden tot een bloeiende handel in kentekenplaten, om zo toch iedere dag te kunnen rijden. Het controleren van al die platen zal in ieder geval een heidens karwei zijn voor de handhavers.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.