+ Plus

Andorra 500 rally

Despres, die vorig jaar de motor verruilde voor de auto, blijft ondanks deze carriereswitch een motorliefhebber in hart en nieren. Zo ontstond bij hem het idee om iets met zijn voorliefde voor oude motoren te gaan doen in het prachtige Andorra, waar hij zelf sinds vele jaren woonachtig is. Na veel brainstormen met een team van mensen waar hij al jaren mee samenwerkt en met de hulp van de Andorran Motorcycle Federation kwam de Andorra 500 tot stand. Een rally van ong. 500 kilometer door het soms adembenemend mooie berglandschap van Andorra, de Franse pyreneeen en een stukje Noord-Spanje. Natuurlijk moest er met Despres zijn achtergrond wel een klein competitie element in zitten, vandaar dat het een “road regularity rally” is geworden. Tijdens de 3 1/2 dag durende rally zaten er dagelijks start/finish stukken tussen waarin de deelnemers een “gemiddelde snelheid” moesten zien te rijden. Dit gebeurde vaak op speciaal voor de rally afgesloten stukken wegen. Let wel, het gaat hier niet om wie de snelste is, maar om wie het dichtst bij de ideale tijd uitkomt. Door deze ingebouwde tijdsecties kreeg het evenement een sportief en competetief karakter. Wilde men hier niet aan mee doen, dan was er de mogelijkheid om in de toeristenklasse te starten en alleen voor het plezier mee te rijden. Alle deelnemers kregen bij de keuring op de 1e dag een Trippy (electronisch navigatiesysteem via sateliet) uitgereikt waarmee gereden werd. Voor deelnemers die niet bekend waren met het gebruik hiervan, was er speciaal een training gepland. Tevens werden de deelnemers verrast met diverse kado’s waaronder een speciale Andorra 500 classic helm, een paar lederen handschoenen en een t-shirt. Na de formaliteiten werden de motoren gestald in een beveiligd parc-fermer nabij Hotel Coma (Ordina), welke de uitvalsbasis van de rally was. Bij dit hotel was speciaal een grote tent opgezet als “rally bivouac” waar elke avond het diner plaats vond en waar live muziek werd gespeeld, kortom alles tot in de puntjes verzorgd en geregeld. De sfeer onder de deelnemers (max. 150) was uitermate gemoedelijk en al gauw vriendschappelijk te noemen. Dagelijks werd er gestopt voor de lunch op bijzondere locaties, zoals bij vrienden van Despres en boven op een berg bij een boerderij met het meest fantastische uitzicht dat je je maar kunt bedenken. En dan kan het zo maar gebeuren dat je naast Stephan Peter Hansel ligt uit te buiken in het hoge gras na een heerlijke lunch ! De laatste avond werd afgesloten met een diner bij een Argentijns restaurant, waar bij de borrel voorafgaande aan het eten demonstraties werden gegeven door 2 jonge RedBull topatleten op een trial motor en een fiets ! Na het eten werden de prijzen uitgereikt aan de deelnemers die het dichtste bij de van tevoren door de organisatie bepaalde ideale tijden zaten gedurende de afgelopen dagen. Dit gebeurde met het nodige gelach en gebrul want ook deze rally kent natuurlijk zijn anecdotes.
Wegens het grote succes van deze eerste editie van de Andorra 500, is door de organisatie bekend gemaakt dat er volgend jaar een 2e editie zal gaan plaatsvinden.
Om het evenement beheersbaar te houden is er voor gekozen om maximaal 150 deelnemers toe te laten. Exacte data zijn nog niet bekend, maar het zal vermoedelijk begin juni 2016 zijn. Mochten er mensen geïnteresseerd zijn om deel te nemen, dan kunt u contact opnemen met Jacqueline Hut (Nederlandse vertegenwoordigster van de rally) via tel.nr. 06 29318893. Voor info en filmpjes van de afgelopen rally zie www.andorra500.com

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-